درایو فرکانس متغیر یا VFD (Variable Frequency Drive) دستگاهی الکترونیکی است که برای کنترل سرعت موتورهای الکتریکی به کار میرود. این دستگاه با تغییر فرکانس و ولتاژ تغذیه موتور، سرعت آن را به طور دقیق و پیوسته تنظیم میکند.
درایو فرکانس متغیر چیست؟
درایو فرکانس متغیر یا همان درایور موتور یک وسیله الکتریکی به حساب میآید که با بکارگیری آن میتوان سرعت و گشتاور موتور را کنترل کرد. به بیان دیگر درایو فرکانس متغیر، قابلیت تغییر فرکانس خروجی یا درایوهای کنترل ولتاژ را دارد که از این طریق میتواند انواع موتورهای الکتریکی نظیر AC وDC را به خوبی مدیریت کند. از طرفی این فرکانس دارای ظرفیت بالایی در کنترل کردن شیب بالا و پایین موتور در زمان استارت یا توقف است. البته این روزها در تمامی صنایع و واحدهای صنعتی به دلیل استفاده از الکتروموتور استفاده از درایو فرکانس متغیر یکی از موارد ضروری محسوب میشود. به طور مثال یک درایو فرکانس این قابلیت را دارد که سرعت فن یا هواکش را کنترل کند که در نتیجه شدت جریان هوا نیز بدین وسیله کم و زیاد میشود.
اینورتر فرکانس متغیر (vfd) چیست؟
اینورتر فرکانس متغیر در صنعت به نام درایو سرعت متغیر، درایو AC،VSD و VFD و درایو فرکانس متغیر شناخته میشود. این دستگاه در صنایع کارایی بالایی دارد. زمانی که ما نیاز به تغییر سرعت یک موتور صنعتی داریم، چه برای کنترل یک فرآیند و چه برای صرفه جویی در هزینههای انرژی، به طور مسلم به یک درایو فرکانس متغیر نیاز خواهیم داشت. اینورتر با تغییر ولتاژ و فرکانس موتور الکتریکی را به حرکت در میآورد و از این طریق سرع آن را هم کنترل میکند.فرکانس یا هرتز با سرعت موتور ارتباط مستقیمی دارد این بدین معنی است که هر چقدر سرعت فرکانس بیشتر باشد به همان میزان نیز سرعت الکتروموتور افزایش خواهید یافت.
استفاده از درایو فرکانس متغیر (VFD) میتواند موجب کاهش هزینهها و صرفه جویی در انرژی شود. علاوه بر این درایو فرکانس متغیر همچنین میتواند هزینه تعمیر و نگهداری را کاهش داده و عمر تجهیزات شما را افزایش دهد. از کاربردهای اینورتر فرکانس متغیر میتوان به استفاده از این درایو در دستگاههای اکسترودر، جرثقیلها، دستگاههای سنگ شکن، میکسرها، سیستمهای بوستر پمپ و ابرسانی، پرسهای صنعتی، فنها، سیستمهای برودتی و دستگاههای لمینت و چاپ اشاره کرد. بنابراین میتوان بیان کرد که در هر جایی که از الکتروموتور استفاده میشود، بکارگیری درایو فرکانس متغیر نیز ضرورت پیدا میکند به این دلیل که این قطعه قابلیتهای زیادی دارد.
درایو فرکانس متغیر یا vfd چیست و چگونه کار میکند؟
درایو فرکانس متغیر یا vfd چیست و چگونه کار میکند یکی از مهمترین سوالات در خصوص این محصول است . پیشتر به معرفی این درایو پرداختیم و حال نوبت به توضیح شیوه کار کردن این درایو است. درایو فرکانس متغیر دارای سه بخش مختلف است که از طریق کنترل کردن فرکانس خروجی درایو به راحتی سرعت موتورهای القایی را کنترل میکند. این سه بخش درایو فرکانس متغیر عبارتند از:
مبدلAC بهDC
مبدل اولین طبقه در فرکانس متغیر یا VFD است که از 6 عدد دیود تشکیل شده است. این 6 عدد دیود در مبدل یا کانورتر عملکردی مشابه شیر یک طرف در سیستم لوله کشی دارند. این مبدل وظیفه دارد که جریان متناوب AC را به جریان مستقیم DCتبدیل کند.
لینک DC یا جریان مستقیم
در این قسمت ریپلهای شکل موج خروجی را حذف و در ادامه نیز موج DC صافی را تحویل میدهند.
مبدلDCبهAC
با بکارگیری از سوئیچینگ IGBT شکل موج DC (جریان مستقیم) به شکل موج AC (جریان متناوب) تبدیل میشود.
دلایل استفاده از فرکانس متغیر چیست؟
قبل از خرید درایو باید بدانید که فرکانس متغیر به دلایل زیر استفاده میشود:
کاهش هزینهها و صرفه جویی در انرژی
یکی از بهترین ویژگیهای درایو فرکانس متغیر، کاهش دادن هزینهها و صرفه جویی در انرژی است. بنابراین اگر دستگاه شما برای انجام کار نیازی به سرعت کامل ندارد بهترین موقعیت برای شما فراهم است که بدین وسیله هزینههای انرژی را تا حد قابل قبولی کاهش دهید.
کنترل دقیق و افزایش تولید محصولات
با کارآیی بالای موتور در بهترین سرعت به طور معمول تعداد اشتباهات نیز تا حد قابل توجهی کاهش پیدا میکند در نتیجه تولید محصولات نیز افزایش خواهد یافت. از درایو فرکانس متغیر در صنایع معدنی و کارخانجات بزرگ به منظور کنترل دقیق و افزایش سرعت پروسه کاری استفاده میشود.
افزایش عمر و ماندگاری قطعات و کاهش نیاز به تعمیر و نگهداری
در صورت استفاده از درایو فرکانس عمر قطعات افزایش مییابد که علاوه بر آن نیز نیاز به تعمیرات و مراقبت از دستگاه تا حد قابل قبولی کاهش پیدا میکند.
شروع به کار و توقف نرم موتور
در زمان راه اندازی، موتورها جریان هجومی زیادی را از شبکه میکشند که در نتیجه تنشهای مکانیکی و آسیبهای احتمالی به بخشهای مکانیکی وارد میشود. با این حال استفاده از درایو فرکانس متغیر با کنترل دقیق و به موقع چالشهای مربوط به فرایند شروع به کار و توقف موتورها را حذف میکند. این فرکانس سرعت موتور را کاهش یا افزایش میدهد که در نتیجه آن فشار وارده بر اجزای مکانیکی نیز به حداقل ممکن میرسد.
کاربردهای درایو فرکانس متغیر
درایو فرکانس متغیر یا VFD به طور گسترده دارای کاربردهای تجاری و صنعتی متنوعی است که شامل موارد زیر است:
- در کاربردهای صنعتی از فرکانس متغیر در ترن هوایی، اکسترودرها، جرثقیلهای برقی و گاوهای مکانیکی در شهربازیها استفاده میشود.
- از کاربردهای تجاری فرکانس متغیر نیز میتوان به کنترل جریان در پمپها، کنترل حجم یک مخزن و سیستم تهویه مطبوع اشاره کرد.
محصولات داریو